О нама
На острву Крф 01. јула 1916. год. формирана је Прва Аеропланска радионица која се сели у Микру, поред Солуна, потом (1917 год.) у Вертекоп, највећу ваздухопловну базу савезничке војске на Солунском фронту.

Ослобођењем Београда (1918 год.) Аеропланска радионица прелази у Србију у Нови Сад у коме је формирана велика радионица у оквиру авијацијске базе. Српско ваздухопловство  први пут постаје самосталан вид војске 1923. год. и кроз своју реорганизацију (1924. године.) трансформише "Аеропланску радионицу" у "ВАЗДУХОПЛОВНО ТЕХНИЧКИ ЗАВОД".

Отпочињањем другог светског рата (1941. год.) престаје са радом. По завршетку рата (1944. год.) радионица  поново почиње  са радом.  Радионица се развија и (1949. године)  прераста у Ваздухопловни технички ремонтни завод "ЈАСТРЕБ" у коме се обавља ремонт ваздухоплова и ваздухопловне опреме. Исте године у Кнежевцу је формирана радионица за ремонт ваздухопловних мотора, која (1952. године) добија назив Ваздухопловнотехнички  ремонтни завод "Мома Станојловић".

Пресељењем, на садашњу локацију  ова два ваздухопловнотехничка ремонтна завода "Јастреба" и "Моме Станојловића" (1973. године) формира се ВТРЗ "Београд", који (1976. године) добија назив  Ваздухопловни завод "МОМА СТАНОЈЛОВИЋ".

Завод се налази на 20 km северозападно од Београда на локацији аеродрома Батајница у захвату путева 22-1 (стари пут Београд - Нови Сад) и Е75 (ауто пут Београд - Нови Сад).
photoФОТО
Управник Аеропланске радионице резервни потпоручник Марко Марколеско
Аеродром МИКРА 1917. година
Летелиште Вертекоп 1917. година
Хангар авијатичарског парка са моторима Рено и Ле Рон
Српско и Француско техничко особље на солунском фронту